Teatrul ”Guguţă”

Chișinău 22/03/2017 18:24 249
Detalii:
Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” a fost fondat la 27 noiembrie 1992. Încă de la înfiinţare este conceput ca fiind un teatru pentru copii cu specific naţional, avînd drept scop valorificarea şi promovarea valorilor culturale ale neamului.

La baza acestei idei au fost domnii Victor Ştefaniuc, Veniamin Apostol cu susţinerea primului Primar de Chișinău Nicolae Costin, aducînd în faţa celor mari şi mici spectacolele de început „Ivan Turbincă” şi „Evoluţie”, care s-au înscris perfect în spaţiul artei păpuşăreşti moderne, fapt pentru care teatrul a fost invitat în numeroase rînduri la festivaluri naţionale şi internaţionale.

Victor Ştefaniuc (1947-2010) devine conducătorul artistic şi regizorul-şef al celui de-al doilea teatru de păpuşi profesionist din Chișinău. De-a lungul activităţii sale Victor Ştefaniuc a creat nu doar chipuri de eroi, spectacole de teatru şi personaje deosebite, ci şi un colectiv de artişti bine închegat. Este primul actor-păpuşar căruia, în 1985, i s-a conferit titlul onorific de artist emerit.

Micii spectatori care veneau la ”Guguţă” erau întîmpinaţi la intrare de Victor Ştefaniuc, care-i lua de mînuţă, îi aranja pe locuri şi apoi îi petrecea de la spectacol. Numele teatrului ”Guguţă” rămîne sinonim în continuare cu numele maestrului. Graţie activităţii prodigioase a maestrului Victor Ştefaniuc astăzi în repertoriul teatrului sunt peste 40 de spectacole, printre care ”La moara cu plăcinte” și ”Comoara tîlharului” de Iulian Filip, ”Căprița-ștrengărița” de M. Suponin, ”Turturica” de Nicolae Rusu, ”Crăița Florilor” de H. Ch. Andersen, ”Taina inelului” de Spiridon Vangheli, ”În această viață” de Gheorghe Urschi. De asemenea, Victor Ştefaniuc a semnat piesele ”Evoluție” și ”Colajul lui Guguță”, ambele montate pe scena acestui teatru.

Teatrul Municipal de Păpuşi ”Guguţă” a iniţiat proiectul ”Guguţă în satul meu de baştină”, care promovează valorile cultural-artistice în mediul rural. La sate copiii arareori au ocazia contactului direct cu arta păpuşărească. Acest gol s-a încercat să fie suplinit prin prezentarea unui spectacol în satele de baştină ale personalităţilor marcante din ţară. În cadrul proiectului a fost prezentat copiilor din Călăraşi, Glodeni, Soroca, Făleşti, etc. , spectacolul ”În această viaţă” de Gheorghe Urschi. Au avut prilejul de a savura arta păpuşarilor şi copiii de la Casa de copii din Cernoleuca, Donduşeni, de la Centrul de plasament şi reabilitare pentru copii din Bălţi şi de la Casa-internat pentru copii cu dizabilităţi din Orhei. Prin această activitate Teatrul ”Guguţă” şi-a diversificat palmaresul cultural-artistic, familiarizînd generaţia în creştere cu lumea basmului, a legendei şi frumosului.

În aprilie 2010 a fost lansată o premieră, dedicată memoriei maestrului V. Ştefaniuc – spectacolul ”Făcătorii destinului”, de Margo Spînu, care este o inovaţie absolută ca stil în Teatrul ”Guguţă”. Tematica piesei este axată pe ideea eternei lupte dintre bine şi rău, întruchipată pe scenă de ceea ce în cosmogonia tuturor popoarelor înseamnă Paradis şi Infern, îngeri şi demoni, precum şi influenţa lor asupra destinelor umane.

Teatrul ”Guguţă” este organizatorul Festivalului Internaţional ”Sub căciula lui Guguţă”. De fiecare dată, toate spectacolele şi teatrele participante la Festival sunt bine selectate. Fiecare teatru prezintă cel mai bun şi deosebit spectacol din repertoriu, oferind copiilor posibilitatea de a cunoaşte tradiţiile şi arta altor ţări.

Sursa: www.moldovenii.md
Adresă: Strada Maria Drăgan 1, Chișinău