Scara cascadelor

Chișinău 20/03/2018 20:26 204
Detalii:
În anul 1952 a fost iniţiată proiectarea Scării Cascadelor din parcul Valea Morilor. Construcţia acesteia a început în aprilie 1955 şi a durat 4 luni, iar monumentul a devenit bijuteria acestui parc.
În anul 1925, în locul actualei scări de la Valea Morilor era alta, mai simplă şi mai clasică, care a fost bombardată în timpul războiului.
Înainte, intrarea în parc era amplasată vizavi de actuala str. Serghei Lazo. În partea dreaptă a porții principale, înfrumusețată cu două coloane romane, se afla un cinematograf, iar în partea stângă erau amplasate câteva pavilioane.
Intrând pe acea poartă, se ajungea la rotondă. În weekend aici cânta o orchestră, iar de sus se deschidea o priveliște uluitoare a scării cascadelor, înfrumusețată cu vaze decorative și lumini. De-a lungul scării erau amplasate niște bazine mici, în care pluteau peștișori aurii. Oamenii aruncau monede în bazine pentru a mai reveni.
În vreme, din cauza coondițiilor meteo, dar și a neglijării de către autorități, scara a fost distrusă. Aceasta s-a aflat mai mulți ani în ruine.
În 2015 au început lucrările de reconstrucție a monumentului, iar la 14 octombrie 2016 a avut loc redeschiderea scării din parcul Valea Morilor.
Adresă: Chisinau, Parcul Valea Morilor